Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μικρές παρατηρήσεις για τα σημερινά ματς:

Ουρουγουάη - Ν.Κορέα:

Ο αγώνας γίνεται στο Port Elizabeth.
Στο γήπεδο αυτό, η Ν.Κορέα έχει ήδη δώσει ένα παιχνίδι, αυτό με την Ελλάδα.
Στο γήπεδο έχουν γίνει μέχρι τώρα 5 αγώνες, όλοι Under 2,5 γκολ. 2-0, 0-0 και 3 φορές 1-0).
Η Ν.Κορέα έχει σκοράρει και στα 3 της ματς. Ο μόνος αντίπαλος της που δεν σκόραρε εναντίον της ήταν η Ελλάδα.
Η Ουρουγουάη δεν έχει δεχτεί γκολ στα 3 της ματς. Δεν σκόραρε μόνο με τη Γαλλία, στο πρώτο της παιχνίδι.

ΗΠΑ - Γκάνα:
Ο αγώνας γίνεται στο Rusteneburg.
Έχουν παίξει εκεί και οι 2 ομάδες, οι ΗΠΑ με την Αγγλία, η Γκάνα με την Αυστραλία. Και οι 2 αγώνες τελείωσαν 1-1.
Στα άλλα 3 ματς που έγιναν σε αυτό το γήπεδο είχαμε ακόμα ένα 1-1, ένα 0-1 και ένα 1-3.
Οι ΗΠΑ έχουν σκοράρει σε όλα τα ματς, δεν δέχτηκαν γκολ μόνο από την Αλγερία, που δεν σκόραρε έτσι και αλλιώς σε κανένα της αγώνα.
Η Γκάνα έκανε μια νίκη, μια ήττα, μια ισοπαλία με 1-0, 0-1 και 1-1.

Με βάση και αυτά και τις αποδόσεις του ΟΠΑΠ, εγώ θα διάλεγα για το πρώτο ματς ανάμεσα στο Χ ημίχρονο- 1 τελικό (απόδοση 4,2) ή στο "Να σκοράρουν και οι 2" (απόδοση 2,25) και για το δεύτερο θα πάρω το "ακριβές σκορ 1-1" (απόδοση 6,5) ή το "Να σκοράρουν και οι 2" (απόδοση 2,05).

Παρατηρήσεις από την 1η φάση του Μουντιάλ

- 2 ομάδες δεν δέχτηκαν κανένα γκολ στην πρώτη φάση, η Ουρουγουάη (1ος Όμιλος) και η Πορτογαλία (7ος Όμιλος). Η Ουρουγουάη είχε μια ισοπαλία 0-0 (με Γαλλία) η Πορτογαλία 2 (με Ακτή Ελεφαντοστού και Βραζιλία).

- 2 επίσης ομάδες είχαν τις καλύτερες επιθέσεις, με 7 γκολ. Η Αργεντινή και η Πορτογαλία. Η Αργεντινή όμως τα "μοίρασε" και στα 3 ματς (1 με Νιγηρία, 4 με Ν.Κορέα, 2 με Ελλάδα) ενώ η Πορτογαλία τα έβαλε όλα σε ένα ματς, αυτό με τη Β.Κορέα. Μάλιστα, και τα 7 τα έβαλε με φάσεις (δλδ όχι με στημένα) και όλα μέσα από την περιοχή.

- Μόνο 2 ομάδες πέρασαν με 3 νίκες, Αργεντινή και Ολλανδία.

- Η Ν.Ζηλανδία αποκλείστηκε αήττητη !! (με 3 ισοπαλίες).

- Η Αγγλία προκρίθηκε με τέρματα μόλις 2-1! (μία νίκη, με Σλοβενία, 2 ισοπαλίες, με ΗΠΑ και Αλγερία).

- Η Ισπανία δεν δέχτηκε ούτε μία κάρτα! Δεύτερη η Β.Κορέα με 2 και τρίτη (κρατηθείτε!) η ... Ουρουγουάη! (πάει, χάλασε ο κόσμος!)

- Την πιο καθαρή άμυνα έχει η ... Β.Κορέα. Υπέπεσε σε μόλις 26 φάουλ. (Αν σκεφτείς ότι δέχτηκε 12 γκολ, μήπως απλά δεν τους προλάβαιναν;) Μάλιστα, η Β.Κορεά κέρδισε 48 φάουλ. Δεύτερες έρχονται Ισπανία και Σερβία, με 30 φάουλ.

- Η Ιαπωνία, παρότι έκανε πολύ λίγα σουτ (5η από το τέλος, με 30, η Ελλάδα έκανε 40) είχε όμως την μεγαλύτερη ευστοχία (σουτ προς το τέρμα) με 60%!

- 1η σε αριθμό επιθέσεων η Ιταλία (51)! Η Ελλάδα ήρθε 6η, με 42! Περισσότερες είχαν ακόμα η Βραζιλία 47, η Ισπανία κ Αργεντινή 48 και η Αγγλία, 50.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τελικά, γίναμε Δανία!

Στην πρώτη αγωνιστική του Μουνδιάλ, η Ελλάδα έχασε 0-2 από τη Ν.Κορεα.



Στη δική της πρώτη αγωνιστική, η Δανία έχασε 0-2 από την Ολλανδία.



Στο δεύτερο μας αγώνα, κερδίσαμε τη Νιγηρία 2-1, παρότι χάναμε 0-1.


(αν πάτε στο YouTube να δείτε το βίντεο, θα δείτε ότι ο χρήστης που το ανέβασε είναι Κούρδος και μας εύχεται "καλή τύχη")


Στο δεύτερο της αγώνα, η Δανία κέρδισε 2-1 το Καμερούν, παρότι έχανε 1-0.




Τελικά, ο ΓΑΠ το είπε και το έκανε: ΓΙΝΑΜΕ ΔΑΝΙΑ!

.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η δική μας Νότια Αφρική.

Από το "Ποντίκι".

Προσυπογράφω την πρώτη παράγραφο:

"Τι είναι «τριτοκοσμική ματαιοδοξία»; Να διψάνε τα παιδιά και να ποτίζεται το γκαζόν. Να λείπουν τα νοσοκομεία και να περισσεύουν τα αποδυτήρια. Να σκεπάζονται οι κακοφορμισμένες πληγές με στολές φολκλόρ. Να χτίζονται τεχνολογικά βασίλεια για μερικές τηλεοπτικές λήψεις και έξω από την εμβέλεια της κάμερας να πεθαίνουν οι κομπάρσοι από στοιχειώδεις ελλείψεις. Να ταΐζεται μέχρι σκασμού το προσωρινό και να μένει σκελετωμένο το μόνιμο. Για την επιδειξιομανή φλόγα μιας στιγμής να βυθίζεται στο σκοτάδι ένα μεγάλο κομμάτι του μέλλοντος."

Όλο το άρθρο, εδώ.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ Ν.Αφρικής - 1η Αγωνιστική ημέρα

Ολοκληρώθηκε λοιπόν η 1η ημέρα του Μουντιάλ, με τους αγώνες του Α' Ομίλου.
(Γαλλία, Μεξικό, Ν.Αφρική, Ουρουγουάη).

Ν.Αφρική - Μεξικό:

Το εναρκτήριο ματς, ανάμεσα στη διοργανώτρια Ν.Αφρική και το Μεξικό ήταν που προσέφερε και τις πιο πολλές συγκινήσεις.

Υπό τον ήχο των βουβουζελών, στο Α' Ημίχρονο την υπεροχή είχε το Μεξικό. Έκανε 3-4 καλές ευκαιρίες, με κύριο δημιουργό τον Χαβιέ Αγκίρε και εκτελεστές τους Φράνκο, Βέλα και Ντος Σάντος. Ο Βέλα μάλιστα σκόραρε και ένα γκόλ, που ορθά δεν μέτρησε, μια και ο Βέλα ήταν σε οφ-σάιντ θέση. Οι Νοτιοαφρικανοί είχαν εμφανές άγχος λόγω πρεμιέρας -ε, και ένα κέντρο της άμυνας που θυμίζε έντονα αυτό το ΠΑΟ.

(Να διευκρινίσω εδώ για όσους δεν ξέρουν την λεπτομέρεια: Ο κανονισμός για το οφ-σάιντ δεν λέει ότι η θέση του επιθετικού πρέπει να είναι πίσω από τον τελευταίο αμυντικό, αλλά πίσω από 2 αμυνόμενους -οποιουσδήποτε. Στο συγκεκριμένο ακυρωθέν γκόλ λοιπόν, μπορεί ο τελευταίος αμυντικός να είναι πάνω στη γραμμή του τέρματος, αλλά ο τερματοφύλακας έχει κάνει έξοδο και είναι πιο μπροστά από τον επιθετικό. Έτσι ο επιτιθέμενος είχε μόνο έναν αμυνόμενο μπροστά του. Το μπέρδεμα γίνεται γιατί στην πλειονότητα των φάσεων, ο δεύτερος αμυνόμενος που απαιτεί ο κανονισμός είναι ο... τερματοφύλακας.)

Το δεύτερο ημίχρονο, άρχισε με πιο γρήγορο ρυθμό και η Ν.Αφρική προσπαθούσε με κόντρα επιθέσεις να κάνει κάτι. Και το έκανε με τον αγαπημένο όλων μας -λόγω ονόματος βέβαια- Τσάμπαλαλα. (στους φιλάθλους αρέσει γιατί λέγεται ΤσαΜΠΑΛΑλα. Οι πρόεδροι τον ελληνικών ομάδων τον γουστάρουν γιατί λέγεται ΤΣΑΜΠΑλάλα).



Τρελό πανηγύρι στο γήπεδο, πίστη για κάτι καλό από την πλευρά των διοργανωτών.
Όμως, υπήρχε και το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας που λέγαμε.
Έτσι σε μια ασυνεννοησία της άμυνας, βρέθηκαν 3 Μεξικάνοι στο "ξέφωτο" αντί για οφ σάιντ.
Και έτσι, έγινε το 1-1 από τον Μάρκεζ.



Ουρουγουάη-Γαλλία:
Τελικό σκορ το 1-1, αν και οι Νοτιοαφρικανοί είχαν δοκάρι στο 90' με τον Μπέλα και μια ακόμα πολύ καλή ευκαιρία με τον Μοντίσε στο 72' (και ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 1-0), στην οποία μπορεί και να του έγινε πέναλτυ -αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Αξιοσημείωτο για τον Μοντίσε πάντως, είναι ότι παρά το τράβηγμα από τον Ροντρίγκεζ, ολοκλήρωση την προσπάθεια του αντί να κάνει τον πρωταγωνιστή στο Platoon, όπως θα έκανε πχ ο Καραγκούνης -τυχαίο το παράδειγμα -not.

Το βραδινό παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Ένα από τα πιο βαρετά παιχνίδια που έχω δει ποτέ μου σε Μουντιάλ -θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αγώνας ελληνικού πρωταθλήματος.
Θα μπορούσε να είναι αλλιώς αν ο Γκοβού δεν αντιδρούσε σαν Πατίκας στο 8' όταν ο Ριμπερί τον έβγαλε μόνο του με το τέρμα. Δεύτερο άλλο αξιοσημείωτο στον αγώνα είναι η κλασσική αποβολή Ουρουγουανού παίκτη, του Λοντέιρο, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο 63' και στο 81' αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, σώζοντας την τιμή της ομάδας, η οποία εκτός από αυτόν δέχτηκε μόνο 2 ακόμα κίτρινες. Μοναδική δικαιολογία για την Ουρουγουάη να έχει τόσο λίγες κάρτες είναι ότι έτσι χάλια όπως έπαιζαν και οι Γάλλοι, ούτε να τους κλωτσήσεις δεν έκανε.

Γενική εικόνα από την 1η αγωνιστική του Α' Ομίλου.

Προφανώς, μετά από 2 "Χ" όλα είναι ανοικτά στον όμιλο και κανένας δεν πήρε προβάδισμα.
Πάντως, με τα χάλια που έδειξε χτες η Γαλλία, δεν θα είναι καθόλου έκπληξη αν δεν συνεχίσει στον επόμενο γύρο -όπως και στο Μουντιάλ του 2002, από όπου αποχώρησε χωρίς καν να σκοράρει. Και τον Σισέ να ρίξει ο Ντομενέκ στο χορτάρι, όπως διακαώς επιθυμούν οι Παναθηναϊκοί της χώρας μας, αν δεν βρεθεί άνθρωπος από το κέντρο να του βγάλει τη μπάλα, δεν υπάρχει φως.
Οι Νότιοαφρικάνοι έχουν ελπίδες, παρότι όλοι τους θεωρούσαν ξεγραμμένους.
Ελαφρύ προβάδισμα δίνω στο Μεξικό.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ποντικοί στο Μουντιάλ

Για δεύτερη φορά μέσα σε αυτές τις μέρες, διαβάζω την "είδηση" για "ποντικούς" στο Μουντιάλ. Αυτή τη φορά "θύματα" ήταν οι παίκτες της ελληνικής εθνικής ομάδας.

Εδώ οι 2 ειδήσεις:
Γέμισε "ποντικούς" η Νότια Αφρική (ΝΕΑ, 29 Μαϊου)
Λήστεψαν τους διεθνείς (sentragoal.gr, σήμερα, 10 Ιουνίου)

Ομολογώ, ότι την πρώτη φορά που διάβασα τον τίτλο της είδησης, νόμισα ότι αναφερόντουσαν σε κανονικά ποντίκια και όχι σε κλεφτρόνια.

Τα Νέα ξεκινάνε την είδηση γράφοντας "Πλήγμα για την αξιοπιστία των Νοτιοαφρικανών". Και προς το τέλος, περιγράφουν τις οδηγίες των Αμερικανών προς τους ταξιδιώτες τους στη Ν.Αφρική για το Μουντιάλ.

Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη, ούτε τη "δαιμονοποίηση" των Νοτιοαφρικάνων.

Σε μια χώρα, που πέρα από τα αστικά κέντρα, το ρεύμα, το νερό αλλά και η δουλειά και το φαγητό είναι ευσεβείς πόθοι, γίνεται μια διοργάνωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.
(δείτε μια περίληψη στο άρθρο της ημερησίας).

Κατεβαίνουν παίκτες οι οποίοι (οκ, εννοείται όχι στο σύνολο τους, ένα μεγάλο όμως μέρος) αμείβονται με τεράστια ποσά. Και τουρίστες, οι οποίοι για το ταξίδι θα ξοδέψουν χρήματα τα οποία μπορεί και να αποτελούν το εισόδημα μιας ολόκληρης ντόπιας οικογένειας για ένα χρόνο -μη λέω και λίγα.

Δεν είμαι ενάντια στη διοργάνωση του Μουντιάλ, αλλά ας το βάζουμε στη σωστή του βάση και ας βλέπουμε το σύνολο και όχι μόνο όσα μας βολεύουν.
Για να εξυπηρετηθούν πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, μια φτωχή χώρα -ή τουλάχιστον με μεγάλο μέρος φτωχού πληθυσμού διοργανώνει μια χλιδάτη φιέστα.

Είναι λογικό, αυτό να αποτελεί πρόκληση για το μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού και φυσικά "ευκαιρία" για κάποια "εύκολα" λεφτά.

Στην τελική, αυτό δεν είναι και το πρόταγμα του καπιταλισμού; "άδραξε την ευκαιρία που θα βρεθεί μπροστά σου";
eXTReMe Tracker