Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ Ν.Αφρικής - 1η Αγωνιστική ημέρα

Ολοκληρώθηκε λοιπόν η 1η ημέρα του Μουντιάλ, με τους αγώνες του Α' Ομίλου.
(Γαλλία, Μεξικό, Ν.Αφρική, Ουρουγουάη).

Ν.Αφρική - Μεξικό:

Το εναρκτήριο ματς, ανάμεσα στη διοργανώτρια Ν.Αφρική και το Μεξικό ήταν που προσέφερε και τις πιο πολλές συγκινήσεις.

Υπό τον ήχο των βουβουζελών, στο Α' Ημίχρονο την υπεροχή είχε το Μεξικό. Έκανε 3-4 καλές ευκαιρίες, με κύριο δημιουργό τον Χαβιέ Αγκίρε και εκτελεστές τους Φράνκο, Βέλα και Ντος Σάντος. Ο Βέλα μάλιστα σκόραρε και ένα γκόλ, που ορθά δεν μέτρησε, μια και ο Βέλα ήταν σε οφ-σάιντ θέση. Οι Νοτιοαφρικανοί είχαν εμφανές άγχος λόγω πρεμιέρας -ε, και ένα κέντρο της άμυνας που θυμίζε έντονα αυτό το ΠΑΟ.

(Να διευκρινίσω εδώ για όσους δεν ξέρουν την λεπτομέρεια: Ο κανονισμός για το οφ-σάιντ δεν λέει ότι η θέση του επιθετικού πρέπει να είναι πίσω από τον τελευταίο αμυντικό, αλλά πίσω από 2 αμυνόμενους -οποιουσδήποτε. Στο συγκεκριμένο ακυρωθέν γκόλ λοιπόν, μπορεί ο τελευταίος αμυντικός να είναι πάνω στη γραμμή του τέρματος, αλλά ο τερματοφύλακας έχει κάνει έξοδο και είναι πιο μπροστά από τον επιθετικό. Έτσι ο επιτιθέμενος είχε μόνο έναν αμυνόμενο μπροστά του. Το μπέρδεμα γίνεται γιατί στην πλειονότητα των φάσεων, ο δεύτερος αμυνόμενος που απαιτεί ο κανονισμός είναι ο... τερματοφύλακας.)

Το δεύτερο ημίχρονο, άρχισε με πιο γρήγορο ρυθμό και η Ν.Αφρική προσπαθούσε με κόντρα επιθέσεις να κάνει κάτι. Και το έκανε με τον αγαπημένο όλων μας -λόγω ονόματος βέβαια- Τσάμπαλαλα. (στους φιλάθλους αρέσει γιατί λέγεται ΤσαΜΠΑΛΑλα. Οι πρόεδροι τον ελληνικών ομάδων τον γουστάρουν γιατί λέγεται ΤΣΑΜΠΑλάλα).



Τρελό πανηγύρι στο γήπεδο, πίστη για κάτι καλό από την πλευρά των διοργανωτών.
Όμως, υπήρχε και το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας που λέγαμε.
Έτσι σε μια ασυνεννοησία της άμυνας, βρέθηκαν 3 Μεξικάνοι στο "ξέφωτο" αντί για οφ σάιντ.
Και έτσι, έγινε το 1-1 από τον Μάρκεζ.



Ουρουγουάη-Γαλλία:
Τελικό σκορ το 1-1, αν και οι Νοτιοαφρικανοί είχαν δοκάρι στο 90' με τον Μπέλα και μια ακόμα πολύ καλή ευκαιρία με τον Μοντίσε στο 72' (και ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 1-0), στην οποία μπορεί και να του έγινε πέναλτυ -αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Αξιοσημείωτο για τον Μοντίσε πάντως, είναι ότι παρά το τράβηγμα από τον Ροντρίγκεζ, ολοκλήρωση την προσπάθεια του αντί να κάνει τον πρωταγωνιστή στο Platoon, όπως θα έκανε πχ ο Καραγκούνης -τυχαίο το παράδειγμα -not.

Το βραδινό παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Ένα από τα πιο βαρετά παιχνίδια που έχω δει ποτέ μου σε Μουντιάλ -θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αγώνας ελληνικού πρωταθλήματος.
Θα μπορούσε να είναι αλλιώς αν ο Γκοβού δεν αντιδρούσε σαν Πατίκας στο 8' όταν ο Ριμπερί τον έβγαλε μόνο του με το τέρμα. Δεύτερο άλλο αξιοσημείωτο στον αγώνα είναι η κλασσική αποβολή Ουρουγουανού παίκτη, του Λοντέιρο, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο 63' και στο 81' αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, σώζοντας την τιμή της ομάδας, η οποία εκτός από αυτόν δέχτηκε μόνο 2 ακόμα κίτρινες. Μοναδική δικαιολογία για την Ουρουγουάη να έχει τόσο λίγες κάρτες είναι ότι έτσι χάλια όπως έπαιζαν και οι Γάλλοι, ούτε να τους κλωτσήσεις δεν έκανε.

Γενική εικόνα από την 1η αγωνιστική του Α' Ομίλου.

Προφανώς, μετά από 2 "Χ" όλα είναι ανοικτά στον όμιλο και κανένας δεν πήρε προβάδισμα.
Πάντως, με τα χάλια που έδειξε χτες η Γαλλία, δεν θα είναι καθόλου έκπληξη αν δεν συνεχίσει στον επόμενο γύρο -όπως και στο Μουντιάλ του 2002, από όπου αποχώρησε χωρίς καν να σκοράρει. Και τον Σισέ να ρίξει ο Ντομενέκ στο χορτάρι, όπως διακαώς επιθυμούν οι Παναθηναϊκοί της χώρας μας, αν δεν βρεθεί άνθρωπος από το κέντρο να του βγάλει τη μπάλα, δεν υπάρχει φως.
Οι Νότιοαφρικάνοι έχουν ελπίδες, παρότι όλοι τους θεωρούσαν ξεγραμμένους.
Ελαφρύ προβάδισμα δίνω στο Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

eXTReMe Tracker